Er is voor velen onder ons niets mooiers dan, bij een ondergaande zon, met vrienden dansen op een festival. België is immers het festivalland bij uitstek. Jammer genoeg lopen deze avonden niet voor iedereen even leuk af. Op verschillende festivals kwamen meldingen van seksueel of racistisch geweld binnen. Ook de aanhoudende #MeToo schandalen tonen aan dat seksueel overschrijdend gedrag een blijvende problematiek is in onze samenleving.
Antwerpen organiseert deze zomer meer dan zestig festivals. We tellen tientallen grote danstempels waar het hele jaar door fantastische events worden georganiseerd. Over al die plekken moet nagedacht worden over hoe we ze een voor iedereen fijne uitgaansplek kunnen maken.
Rond veiligheid en drugpreventies op die events wordt al heel wat gedaan maar de problematiek omtrent seksuele integriteit blijft momenteel nog te onderbelicht. Het is dringend tijd voor actie.
Zo moet elke organisator zich engageren om hun event tot een “Pollekes-Thuis-Event” om te buigen.
- Op elk groot evenement moet er een specifiek meldpunt komen voor seksuele intimidatie en racisme. Daar moet telkens een vertrouwenspersoon aanwezig zijn die de mogelijkheid heeft tot begeleiding en een snelle interventie naar daders toe.
- Personeel op festivals of andere grote events horen daarbij een training te krijgen over seksuele intimidatie zodat zij snel kunnen signaleren en rapporteren.
- Ook voor dansplekken en café’s in Antwerpen zouden buitenwippers een verplichte opleiding moeten krijgen inzake interventies met betrekking tot seksuele intimidatie
- Tot slot moet vanuit iedere organisatie uitdrukkelijk voor en tijdens het event gecommuniceerd worden dat hun event een zero-tolerance beleid hanteert wat betreft seksuele intimidatie. Ook moet duidelijk worden gesteld welke stappen de organisator zal nemen indien er overschrijdend gedrag wordt vast gesteld.
Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen met een gerust gemoed kan dansen, crowdsurfen of in de late uurtjes kan ronddwalen op een festivalweide.